10 saveta za minimalistički dizajn web sajta

10 saveta za minimalistički dizajn web sajta_New

Web sajt može da privuče posetioce ukoliko odiše dobrim i prijatnim dizajnom. Princip minimalizma je koncept kojim se naglašava važnost fraze “manje je više”, sa fokusom koji ističe jednostavnost. Osnovna ideja ovog principa je uklanjanje nebitnih elemenata dizajna  i stvaranje izgleda koji pomaže u pružanju jasne poruke posetiocima.

 Primena minimalizma prilikom dizajniranja veb stranice eliminiše nepotrebno. Kao rezultat dobijamo jednostavan ali atraktivan korisnički interfejs bez nepotrebnih elemenata.

Minimalistički dizajn više pažnje obraća na sadržaj tako da posetilac može sa lakoćom da pronađe ono što traži. Ostali elementi ovog dizajna uključuju jasne grafike, efikasno korištenje prostora i kvalitetne fontove.

Ukoliko planirate da primenjujete minimalistički dizajn veb stranice , onda će vam sledećih 10 saveta pomoći u toj nameri.

1. Sadržaj je ključan

Korisnik tražeći određenu stvar, pojam ili informaciju preko svog omiljenog pretraživača dolazi do vašeg web sajta koji sadrži traženi pojam. Tako da sadržaj, bilo da je u obliku teksta, slike ili videa, u suštini dovodi posetioce na vaš web sajt. Tokom dizajniranja stranice, od krucijalne važnosti je izbegavati boje ili elemente koji nadjačavaju sadržaj. Ovo omogućava da fokus ostane na sadržaju.

2. Efikasna upotreba prostora

Međuprostor prestavlja praznine između razno-raznih elemenata na stranici kao što su slike, video i tekst. Previše elemenata nabijenih jedne na druge web stranicu čini da ona izgleda pretrpano. U ovakvim slučajevima, posetilac može biti preplavljen informacijama a može mu stvoriti utisak da ne zna gde da pronađe ono što traži ili da toga nema tu. 

Efikasna upotreba prostora dodaje stranici ravnotežu. Adekvatnom upotrebom ove tehnike ističete ključne elemente na web sajtu i pružate korisniku neophodne informacije. 

3. Živopisne slike i fotografije

Minimalistički dizajn nije isto što i prost dizajn bez slike.Efikasna upotreba fotografija i slika može da pomogne u stvaranju snažnog uticaja na korisnike. Isticanje impozantne slike na vrhu stranice (hero image) šalje snažnu poruku korisniku i navodi ga da se zadrži i istraži više stranicu. 

4. Upadljiv tekst

Tekst koji se upotrebljava na veb sajtu mora da bude dovoljno upadljiv kako bi se istakao. Ovo možete postići upotrebom efektivne tipografije. Font koji se lako čita i koji je podebljan ispunjava ovaj zahtev.

Čak i ako nemate previše slika na stranici, tipografija i dalje može da vam pomogne da ostvarite svoj cilj dovođenja posetilaca. Većina veb sajt dizajnera voli da koristi beserifni  font s obzirom na to da projektuje čist izgled.

Još jedan ključni aspekt koji treba uzeti u obzir je kako će se fontovi prikazati na ekranu mobilnog uređaja. S obzirom na to da većina korisnika pristupa internetu preko pametnih telefona, važno je da ste sigurni da fontovi koje koristite se dobro prikazuju na mobilnom uređaju.

5. Koristite minimalno boje

Nema sumnje da upotreba boja može da učini da stranica izgleda primamljivije za oko posetioca. Idealno je da koristite dve nijanse, pored crne i bele. 

Možete koristiti svetlu boju da bi ste naglasili elemente ili kao podloga za pozadinu. Ono što morate da imate na umu je da postignuti efekat ne sme da odvrati pažnju posetioca sa vašeg sadržaja.

6. Smanjiti broj stranica

Previše stranica na veb sajtu može da odbije psetioca. Većina ljudi nema vremena da pretražuje više stranica. Imajući u vidu da je mantra minimalizma “manje je više”, manji broj stranica na sajtu ima više smisla i poboljšava korisničko iskustvo. 

7. Elementi na dnu početnog ekrana

U dizajnu, elementi na dnu početnog ekrana se odnose na deo sajta koji će posetilac prvo ugledati kada otvori vaš web sajt. U ovom delu mogu da se nalaze važni detalji, efektivna poruka, dugmići koji pozivaju na interakciju ili vaša kontakt informacija.

Trebalo bi da osigarate da se ključni element, kao što je dugme za interakciju, nalazi u prvoj polovini početnog ekrana. Ovo bi trebalo da privuče pažnju posetioca, čak i ako ne skroluju kako bi istražili drugu polovnu stranice.

8. Ukalupi dizajn

Kolone mogu biti neverovatno korisne u organizaciji vaše stranice. Upotreba kolona vam omogućava elegantan balans između različitih elemenata na stranici tokom njihove organizacije.to vam pomaže sa korisničkim interfejsom i omogućuje da postignete konzistenciju.

9. Obezbedi balans simetrijom

Simetrija se odnosi na uređenje teksta, slika i videa na stranici. Horizontalna simetrija je kada su i leva i desna strana stranice balansirana. Aproksimativna simetrija se može koristiti da se postavi jedan veliki element na jednoj strani ( na primer slika) sa manjim tekstom na drugoj strani.

Takođe, imamo i asimetriju kao opciju gde nije definisana simetrija. Budite pažljivi prilikom njene upotrebe. Ukoliko je ne upotrebljavate na pravi način, može dovesti do stvaranja nepotrebnog haosa na ekranu.

10. Prosta navigacija

Navigacija pomaže da se stvori web sajt prilagođen korisnicima. Korisnički interfejs mora da bude jednostavan i lak za upotrebu, i posetilac bi trebalo brzo da pronađe meni opciju na ekranu .

Popularna tehnika za navigaciju je hamburger meni. Ikona sa tri linije (podseća na hamburger) je postavljena u uglu ekrana. Kada kliknete, ceo meni se prikaže. Pogodnosti hamburger menija je što vam omogućava više prostora da smestite više elemenata.

ŽELITE DA NARUČITE

NAŠE USLUGE?

SPREMITE SE DA BUDETE ODUŠEVLJENI

ŽELITE DA NARUČITE

NAŠE USLUGE?

SPREMITE SE DA BUDETE ODUŠEVLJENI

Scroll to Top