Posle 18 godina: Avioni opet na liniji BG-Priština

0

Avionska linija između Beograda i Prištine biće ponovo uspostavljena posle 18 godina, potvrđeno je za B92.

Vlada Srbije formirala je radnu grupu za normalizaciju vazdušnog saobraćaja na Balkanu, koja bi trebalo da nađe način i za ponovno uspostavljanje komercijalne avio-linije Beograd-Priština, koja ne postoji 18 godina.

Radnu grupu činiće 15 predstavnika “relevantnih srpskih institucija”, a na čelu tog tela će biti ministar odbrane Zoran Đorđević.

Pitanje avio-saobraćaja pokrenuto je još 2015. na jednom od sastanaka privrednih komora Srbije i Kosova.

“Ne prođe nedelja, a da nemamo posetu nekoliko privrednika sa Kosova kojima organizujemo sastanke sa članovima PKS i obrnuto. Zamislite da taj proces može da se ubrza koliko bi se kontakt povećao, što bi dovelo do povećanja obima posla”, kaže predsednik PKS Marko Čadež.

Ipak, kosovska strana ovo pitanje ne želi da tretira kao ekonomsko već kao političko te smatra da bi trebalo da bude rešeno u Briselu. U međuvremenu, zbog leta za SAD, Er Srbija ima jasan poslovni interes za uspostavu avio-veze sa Prštinom, objašnjava predsednik nadzornog odbora kompanije.

“Veliki broj sa Kosova Albanije i tog dela Balkana leti za Severnu Ameriku, tako da mi imamo jasan poslovni interes da umrežimo i Prištinu kako bismo kapacitet iskoriščenosti naših letova povećali”, kaže Siniša Mali.

Mali dodaje da je Er Srbija spremna, ali ne zna koliko će pregovori s Kosovom trajati.


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here