Zaštitite mobilni telefon lozinkom tokom „punjenja“

0

DA li ste se ikada zapitali koliko su vaši mobilni telefoni i podaci sigurni kada je vaš uređaj povezan na javno dostupne baze za punjenje na aerodromima, u kafićima, parkovima, javnom prevozu?

Da li znate koliko i koje podatke razmeni vaš mobilni telefon ovim putem, dok se puni? Istraživači iz kompanije “Kasperski lab” želeli su da otkriju više i sproveli su istraživanje kako bi našli odgovore na ova pitanja.

Stručnjaci iz kompanije “Kasperski lab” uspešno su reprodukovali ovaj rezultat. Koristeći samo pi-si računar i standardni mikro USB kabl, naoružani nizom specijanih komandi (tzv. AT-komande), oni su uspeli da “flešuju” (ubacivanje nove verzije softvera) mobilni telefon i neprimetno instaliraju root aplikaciju na telefon. To znači da je telefon u potpunosti bio kompromitovan, iako nije korišćen malver virus.

Da biste se zaštitili od rizika i mogućih napada preko nepoznatih stanica za punjenje i neproverenih računara, stručnjaci iz kompanije “Kasperski lab” savetuju sledeće:

– Koristite samo proverena USB mesta za punjenje i računare kako biste napunili vaš uređaj;

– Zaštitite svoj mobilni telefon lozinkom ili nekom drugom metodom kao što je prepoznavanje otiska prsta i ne otljučavajte telefon tokom punjenja;

– Koristite tehnologije za šifrovanje i sigurnosne “pregrade” (zaštićene oblasti na mobinim uređajima koje izoluju osetljive informacije) kako biste zaštitili podatke;

– Zaštitite vaš mobilni urađaj i PC/Mek računar od malicioznih programa dokazanim bezbednosnim rešenjem. To će vam pomoći da otkrijete maliciozne programe čak i ako “punjenje” nije potpuno bezbedno.


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here