Oslobođeni načelnik i trojica policajaca iz Čačka


Apelacioni sud u Kragujevcu, posle održanog pretresa, kaznio jednog saobraćajca iz Čačka sa šest meseci kućnog zatvora i jednog civila sa četiri meseca uslovno

Posle dve, ukidane ili preinačavane presude Višeg suda u Čačku pred kojim su odgovarali saobraćajni policajci iz ovog grada i njihov načelnik, Apelacioni sud u Kragujevcu je zakazao i održao pretres, pa izrekao pravosnažnu.

Drugostepeno veće je policajcu Ivici Kaličaninu odmerilo kaznu od šest meseci kućnog zatvora (bez elektronskog nadzora), a civilu iz Čačka Slavoljubu Nerandžiću potvrđena je presuda – četiri meseca zatvora, uslovno na godinu.

Istovremeno, odgovornosti su oslobođeni policajci Dejan Tadić, Mile Terzić i Milan Topisirović, i njihov negdašnji načelnik Dragoslav Krdžić.

Inače, po nalazu prvostepenog suda, patrola u kojoj su bili Topisirović i Kaličanin je 19. januara 2013. u Ljubiću zaustavila „škodu” sa vozačem Slavoljubom Nerandžićem, koji je telefonirao u toku vožnje i odavao znake alkoholisanosti pa je, da bi izbegao prekršajnu prijavu, dao Kaličaninu 5.000 dinara.

Pri tome je, po oceni tog veća, Topisirović kao vođa patrole pribavio Kaličaninu korist, nevršenjem službene dužnosti, ali je drugostepeni sud utvrdio da Topisirović nije imao nikakav kontakt sa Nerandžićem i zato je oslobođen.

U tom slučaju, za zloupotrebu se tereti i policajac Mile Terzić kao podstrekač zbog telefonskog razgovora Nerandžić–Terzić–Kaličanin tokom tog zaustavljanja. Apelacioni sud je, međutim, zaključio da „činjenično stanje ne odgovara zakonskom opisu krivičnog dela, a posebno se te radnje ne mogu podvesti pod podstrekavanje”.

Tužilac je, dalje, teretio saobraćajce da je 21. januara 2013. patrola u kojoj su bili Kaličanin i Tadić, u Pakovraću kod Čačka, zaustavila „pasat” kojim je upravljao Milutin Žunić iz Čajetine, i dregerom utvrdila najpre 0,31, a petnaest minuta kasnije 0,35 promila alkohola u krvi vozača.

Prvostepeni sud je zaključio da su pustili Žunića ne sačinivši zapisnik o kontroli (obrazac NFI), iako mu je za taj prekršaj sledovala kazna od 5.000 dinara.

U stanici, kasnije, po nalazu Višeg suda, sastavili su izveštaj po kome su, tobože, umesto Žunića alko-testu podvrgli nekog Slavka Jovovića, navodno radnika MUP-a Srbije, i tako su, uz zloupotrebu službenog položaja, učinili i falsifikat.

Međutim, drugostepeno veće je zaključilo da „obrazloženje prvostepene presude ne sadrži jasne razloge”, te da „nema pouzdanih dokaza da su okrivljeni izvršili inkriminisane radnje”.

U ovom slučaju bio je optužen i Dragoslav Krdžić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU u Čačku u to vreme. Optužnica je njega teretila za neprijavljivanje krivičnog dela koje su počinili Tadić i Kaličanin.

Po navodima tužioca, Krdžić je 23. januara 2013. uočio da je izveštaj Tadića i Kaličanina od pre dva dana lažan, precrtao je taj dokument i svojeručno dodao – „pronaći lice, napisati NFI obrazac” – a potom naredio Tadiću da naknadno nađe vozača Žunića i uruči mu taj obrazac, što je ovaj i učinio.

Tužilac je pri tome smatrao da je Krdžić tada morao nadležnom tužilaštvu da podnese krivičnu prijavu protiv Kaličanina i Tadića, zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikata.

Međutim, Krdžić, kojeg brani čačanski advokat Ivan Ćalović, pred prvostepenim sudom je oslobođen optužbe jer nije bilo dokaza za tužiočevu tvrdnju.

Viši javni tužilac iz Čačka i apelacioni iz Kragujevca žalili su se na taj deo prvostepene presude (protiv Krdžića), ali je Apelacioni sud utvrdio da bivši načelnik nije kriv, dodajući da oslobađajuća presuda protiv njega sadrži „jasne, dovoljne i međusobno saglasne razloge”.

Inače, na prvom suđenju pred Višim sudom u Čačku optuženima su izrečene kazne od ukupno 32 meseca efektivnog i 12 meseci uslovnog zatvora, i to je ukinuto. Na drugom pretresu, u istom sudu, izrečene su kazne od 27 meseci kućnog zatvora i četiri meseca uslovnog.


IZVORPOLITIKA
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]