U eksplozijama poginuo potpukovnik VS; Završena evakuacija 74 radnika koji su se sklonili u šumu; Trojica nestalih živi, čekaju pomoć u skloništu


Najmanje jedna osoba poginula je, a za tri se traga posle dve eksplozije u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Povređeno je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a.

To su kapetan Darko Kostić i dvoje civila – Dejan Kovačević i Željko Nikolić, rekao je pukovnik Mihajlo Zogović.

Kako “Novosti” saznaju, u nesreći je poginuo potpukovnik Miroslav Perišić.

Kasno sinoć, nešto posle ponoći, završena je evakuacija 74 radnika koji su se nakon prve eksplozije sklonili u šumu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Prema rečima Ivane Kovačević, supruge Dejana, jednog od radnika koji još nisu bili izbavljeni iz kruga zavoda, sa ovom grupom je uspostavljen kontakt.

– Oni su se javili iz skloništa, bezbedni su i čekaju pomoć – kazala je Ivana našem reporteru.

Do eksplozije je došlo u magacinu gde se odlažu trombonske mine i municija. U prvoj eksploziji, koja se desila oko 14 časova, kako saznajemo, nije bilo povređenih.

Na teren su odmah izašle ekipe vatrogasaca, vojske, hitne pomoći. Otprilike sat vremena kasnije, dok su gasili požar u jednom magacinu, došlo je do nove znatno jače eksplozije. U toj eksploziji, kako se pretpostavlja, povređeno je dosta ljudi, među njima i vatrogasaca.

Eksplozcija se čula u gotovo čitavom Kragujevcu, a od siline detonacije tresla su se i stakla na zgradama u centru grada. Sve raspoložive ekipe hitne pomoći dovoze povređeno u Urgentni centar u Kragujevcu gde se okupilo i pedesetak članova rodbine, veliki broj novinarskih ekipa.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazanović izjavio je večeras da niko od 25 povređenih u eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) u ovom trenutku nije životno ugrožen, a da trojice od njih imaju specifične povrede zbog kojih su pozvani lekari sa beogradske Vojno-medicinske akademije (VMA).

“Niko od pacijenata nije životno ugrožen u ovom trenutku”, rekao je Sazanović novinarima nešto pre 19 sati .

On je naveo i da su “tri pacijenta na opservaciji”, dodavši da oni imaju “višestruke i specifične povrede”.

“Zato smo pozvali ekipu lekara sa VMA iz Beograda”, rekao je Sazanović, navodeći da u odloženom vremenu kod tih pacijenata može doći do komplikacija.

Prema njegovim rečima, pacijenti su pod terapijom i dijagnostikom i zadobili su uglavnom opekotine i povrede mekih tkiva, ali se strahuje da postoje i unutrašnje povrede.

Gorica Vranić, majka vatrogasca koji je povređen prilikom gađenja požara u “Medni” uporno stoji ispred Kliničkog centra i očekuje da sazna jasnije informacije o svom sinu. Ona kaže da joj se sin nakratko javio telefonom i rekao da ima opekotine.

Načelnik sektora za vanredne situacije Grada Kragujevca Dragoš Radovanović je rekao agenciji Beta da nije bilo razloga za evakuaciju stanovnika naselja u blizini zavoda, gde su se dogodile eksplozije.

ĐORĐEVIĆ: POSTOJI OPASNOST OD NOVIH EKSPLOZIJA U KRAGUJEVAČKOM TRZ

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je večeras u Kragujevcu da je požar u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) ugašen, ali da postoji opasnost od novih eksplozija.

Đorđević je novinarima posle obilaska TRZ-a kazao da je prilikom druge detonacije koja se dogodila oko 13.45 poginuo potpukovnik Miroslav Perišić, kao i da su nestale tri osobe “za kojima se intenzivno traga”.

“Nestala lica se nalaze u opasnoj zoni kojoj trenutno ne možemo da priđemo. Iz Beograda su krenule ekipe Ministarstva odbrane koje treba da donesu robot i dron pomoću kojih treba da vidimo kakvi su uslovi za prilazak objektu”, kazao je ministar.

Đorđević je izrazio saučešće porodici potpukovnika Miroslava Perišića, za koga je naveo da je 26 godina bio zaposlen u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, a da je dve godine radio u TRZ-u.

Ministar je dodao da je 25 osoba hospitalizovano posle eksplozija i požara u Tehničko-remontnom zavodu.

“Prva eksplozija dogodila se u 13.20 u objektu A 28 u kome se obavlja delaboracija municije a posle toga požar je zahvatio i taj objekat i objekat A 27. Vatrogasci, policajci i radnici Zavoda krenuli su da gase požar da bi se u 13.45 dogodila druga eksplozija”, rekao je ministar.

70 RADNIKA SE SKLONILO U ŠUMU

Prema nepotvrđenim informacijama, grupa od oko 70 radnika Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, u kome je danas došlo do eksplozije, nalazi se u šumi, gde se sklonila posle požara.

Oni su tamo i dalje odsečeni i do njih se ne može doći zbog teškog terena i opasnosti od novih eksplozija, na koje je ukazalo ministarstvo odbrane. Do puta ne mogu da dopru jer se u blizini nalazi deo zavoda gde i dalje postoji opasnost od eksplozije.

Intenzivno se radi na tome da se oni bezbedno evakuišu, a dronovi sa noćnim kamerama pretražuju teren. Iako je požar lokalizovan još u 17 sati, nije prestala opasnost od eksplozija, pošto vatra i dalje tinja.


IZVORNovosti
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]