Racija: Zbog mita uhapšeno 47 funkcionera


Pripadnici MUP-a okončali su veliku akciju hapšenja okrivljenih za pranje novca, finansijski kriminal i korupciju. Zbog zloupotrebe službenog položaja u državnim organima, uhapšeno je 47 osoba a za dve se traga. Šteta 17,5 miliona evra.

Akcija Pluton 2 sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru.

Osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja “Dr. Milorad-Mika Pavlović” u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica…

NOVI SAD

Uhapšene su tri osobe zbog sumnje da su zloupotrebom položaja odgovornog lica, plaćanjem neizvedenih radova, naneli štetu Kliničkom centru Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine od 294.279.568,00 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapšeni su odgovorno lice građevinskog preduzeća ”Kovačević” DOO iz Novog Sada R.K. (1963), odgovorni izvođač radova ”Alpine” DOO iz Beograda O.Š. (1960) i odgovorno lice firme ”Arhness”DOO iz Novog Sada M.J. (1942), zbog malverzacija prilikom rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu (2008-2012).

Ko je sve oštećen

Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP ”Srbija šume”, Dom zdravlja ”Dr. Milorad-Mika Pavlović”, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP ”Gas”, AMSS Gas-petrol, “, akcionari AD ”Alfa Plam” iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

U drugom slučaju, u Novom Sadu:

Podnete su krivične prijave u redovnom postupku protiv bivšeg odgovornog lica Nacionalne službe za zapošljavanje, zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena od aprila 2005. do juna 2016. godine zloupotrebila službeni položaj na taj način što je sa podračuna Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Novi Sad, protivpravno prebacila na svoja četiri lična dinarska računa 72.839.062,18 dinara.

ZAJEČAR

Uhapšeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Uhapšeni su zaposleni u rudniku mrkog uglja «Soko» I.D. (1977), M.R. (1962) i T.M. (1964), kao i zaposleni u preduzeću „DD Nikolić“ Ćuprija Z.P. (1963), B.M. (1976) i D.M. (1968), zbog sačinjavanja fiktivnih otpremnica u kojima je navodno prikazana isporuka sitnog uglja (2015/2016).

SUBOTICA

Uhapšeno odgovorno lice u privrednom društvu ”Agroprom“ doo S.B. (1979) zbog postojanja osnova sumnje da je putem elektronskog plaćanja i unošenjem neistinitih podataka u naloge za elektronsko plaćanje, neosnovano izvršila transfer novčanih sredstava.

ZRENJANIN

Uhapšeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba ovlašćenja u privredi. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapšeni su bivše odgovorno lice „Ekoplam“ M.T. (1969), odgovorno lice privrednih društava „Ekoplam“, „Varmont“ doo i „Varoteč“ doo P.Z. (1956), zaposleni u privrednom društvu „Varoteč“ D.M. (1974), odgovorno lice „Ekoplama“ B.Č. (1979) i Z.R. (1973)m zbog sumnji da su od novembra 2008. godine do kraja 2009. aplicirali za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, za razvoj novih tehnologija, pri čemu su lažno prikazali da će finansirati otvaranje pogona za proizvodnju briketa u Novom Bečeju.

PANČEVO

Uhapšeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrebom službenog položaja i zloupotrebom ovlašćenja u privredi oštetili Republičku direkciju za robne rezerve za 172.039.772,86 dinara. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, uhapšeni su rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve M.P., odgovorno lice AD „Banat“ Banatski Karlovac N.K., odgovorno lice „Mesoprometa“ iz Pančeva Lj.J. i odgovorna lica AD „Banat“ i „Mesopromet“ Z.B. i S.B, zbog krađe mesa i mesnih prerađevina u vlasništvu Robnih rezervi (2005. do 2007.)

BEOGRAD

Uhapšene tri osobe, dok se za jednom osobom intenzivno traga osumnjičene za malverzacije u AMSS Gas-petrolu. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšeni su odgovorno lice i zamenik zakonskog zastupnika privrednog društva ”Goper line“ M.T. (1963) i G.M. (1971) i bivše odgovorno lice tog preduzeća G.P. (1965). Krivičnom prijavom je obuhvaćeno i bivše odgovorno lice privrednog društva AMSS Gas-petrol doo iz Beograda D.M. (1967), za kojim je raspisana potraga.

Postoje osnovi sumnje da je bivše odgovorno lice AMSS Gas-petrola od avgusta 2012. do decembra te godine, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist višu od 1.500.000 dinara, na štetu AMSS Gas-petrol.

U odvojenom slučaju, takođe u Beogradu:

Uhapšena je bivši vršilac dužnosti odgovornog lica Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova R.R. (1969), zbog nelegalne nabavke usluga digitalnog marketinga i uslugu izrade internet prezentacije na engleskom jeziku sa preduzećem Web support.

Takođe u Beogradu:

Uhapšen je D. Š, bivše odgovorno lice preduzeća “Nacionalni privredni operater”, zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa još jednom osobom, za kojom se traga, od avgusta 2014. do marta 2016. godine počinio krivično delo prevara u produženom trajanju.

Sumnja se da su oni, lažno se predstavljajući kao predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva zdravlja, Narodne banke Srbije i Privredne komore Srbije, doveli u zabludu odgovorna lica 34 privredna subjekta na teritoriji Republike Srbije, da preuzmu navodno besplatne primerke usb-a sa “Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije” i potpišu i overe pečatom dokument o prijemu besplatnih primeraka.

U odvojenom slučaju u Beogradu podnete su krivične prijave u redovnom postupku protiv tri osobe, zaposlenima u nekadašnjoj Agenciji za poslovni prostor Gradske uprave grada Beograda, a sadašnjem Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove Gradske uprave grada Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su oni od marta 2010. godine, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za veći broj zakupaca poslovnih prostora kojima je raspolagala Agencija za poslovni prostor i Sekretarijat za imovinske i pravne poslove GU grada Beograda, nesačinjavanjem računa za usluge izdavanja poslovnog prostora, nedostavljanjem računa zakupcima i neevidentiranjem u evidencijama, suprotno zaključenim Ugovorima o zakupu poslovnog prostora, omogućili većem broju zakupaca, u različitim periodima, korišćenje poslovnog prostora bez plaćanja zakupnine.

VRANJE

Uhapšene su dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi na štetu akcionara AD “Alfa Plam” Vranje. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju uhapšena su bivša odgovorna lice AD”Alfa Plam” V.I. i V.Z., dok je protiv jedne osobe podneta krivična prijava u redovnom postupku. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni bez Odluke Upravnog odbora preduzeća i dokaza da je nenaplativost bila izvesna i dokumentovana, kao i suprotno pozitivnim pravilnikom i Statutu AD “Alfa Plam”, obavili direktni otpis potraživanja za 2009 i 2011.godinu prema domaćim i inostranim kupcima.

NIŠ

Uhapšen građevinski inspektori u Upravi za imovinu i inspekcijske poslove Grada Niša M.M. (1960) i D.N. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Postoje osnovi sumnje da je M.M., podstreknuta od strane D.N., februara prošle godine, bez izlaska na lice mesta i bez izvršene provere na gradilištu, sačinila dva Pojedinačna popisna lista o bespravno izgrađenim objektima.

UŽICE

Uhapšen čuvar šuma R.R. (1970) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave i da je od 2015. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja, samoinicijativno u Gazdinskoj jedinici ”Jelje Tavnik“ angažovao više lica, radi seče šume.

LESKOVAC

Uhapšen funkcioner Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata JP ”GAS“ P.I., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevera. Sumnja se da je P.I. od decembra 2014. do septembra 2016. godine sa računa navedenog sindikata bez osnova podigao 212.810,00 dinara,koje je prisvojio za sebe.

JAGODINA

Uhapšen Z.S. (1959) ,koja faktički obavlja poslove odgovornog lica PRZR ”Medenjak Plus“ Buljane, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Postoje osnovi sumnje da je Z.S. od 2014. do 2016. godine, sačinjavala fiktivne ugovore o radu za više od 40 osoba za zasnivanje radnog odnosa, prijavljivala ih na obavezno socijalno osiguranje, nakon čega je za te osobe donosila rešenja o raskidu radnog odnosa.

SREMSKA MITROVICA

Uhapšeno bivše odgovorno lice Doma zdravlja “Dr. Milorad-Mika Pavlović” u Inđiji V.P. (1958) i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još dve osobe. Postoje osnovi sumnje da je V.P. od 2005. do 2016. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, počinio nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki i poslovne saradnje sa drugim pravnim licima.

PIROT

Uhapšen bivši zaposleni u matičnoj evidenciji Fonda PIO, Filijale Pirot S.K. (1969), osumnji9čen da je od 2007. do 2014. godine, radnicima matične evidencije Fonda PIO, filijala Pirot, naložio da za 16 radnika jednog akcionarskog društva, priznaju staž sa uvećanim trajanjem, iako je znao da ne ispunjavaju uslov za beneficirani radni staž.

PROKUPLJE

Uhapšen V. S. (1972), odgovorno lice auto-škola ”Leša” i ”Leša Plus”, zbog overanja isprava sa neistinitom sadržinom u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druga lica-kandidate za obuku vožnje.

SMEDEREVO

Uhapšeni R.Đ.(1963), Lj.M.(1951), D.M.(1962), D.J. (1980) i S.R. (1963) zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od januara 2014. do oktobra 2016. godine u svojstvu odgovornih lica matične službe – Gradske uprave u Smederevu, prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga od građana – podnosioca zahteva, primali novac na ime plaćanja taksi u iznosima koji su zakonom propisani za tu vrstu izvoda.

KRAGUJEVAC

Uhapšeni N.P. (1950) i N.Đ.(1979), osumnjičeni su u svojstvu investitora stambeno-poslovnog objekta u izgradnji u Kragujevcu, od 2011. do 2015. godine, izvršili duplu prodaju četiri stana, a od vlasnika stanova primili novac i izdali priznanice o izvršenom plaćanju u evrima.

KRALJEVO

Uhapšen D.Đ. (1949), odgovorno lice transportno – građevinsko -trgovinske radnje ”Transkop-Đusić“ i ”Transkop-Đusić 1971, zbog sumnje da je D.Đ. tokom 2013. godine, prikrio i lažno prikazao podatke o činjenicama potrebnim za utvrđivanje obaveze plaćanja naknade za korišćenje vodnog dobra, tako što je Republičkoj direkciji za vode dostavljao prijave u kojima je umanjio podatke o stvarno izvađenim količinama šljunka i peska.

NOVI PAZAR

Uhapšen Š.H. (1980) odgovorno lice Kadir proma, osumnjičen da je od januara 2015. do avgusta 2016. godine izvršio nabavku 2.486 komada krupne stoke od raznih pravnih i fizičkih lica sa teritorije AP Vojvodine a da nabavku nije evidentirao u poslovnim knjigama a kupljena grla stoke dalje je prodao.

PIROT

Uhapšeni S.T. (1973), M.I. (1974) i lekara S.K. (1965), dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena još jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela prevara i falsifikovanje isprave. Osumnjičeni su od januara 2016. godine do hapšenja, počinili nekoliko prevara na štetu više od 30 fizičkih lica sa područja Pirota dovodeći ih u zabludu da će ih zaposliti u jednom privrednom društvu, vrtiću u Pirotu i nekim osnovnim školama u tom gradu, a nekima od njih izdavali su i uverenja o lekarskom pregledu, iako pregleda nije bilo.

VALJEVO

Policija je podnela krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg odgovornog lica PD „Štamparija Valjevac“ i bivšeg odgovornog lica štamparije Valjevac, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

SOMBOR

Podneta krivična prijava protiv odgovornog lica „Koncern Farmakom MB Šabac“ – Fabrika akumulatora u Somboru , zbog postojanja osnova sumnje da ke sa jednim privrednim društvom zaključio Ugovor o finansijskom lizingu radi obezbeđivanja kupovine predmeta lizinga a lizinga nije bilo.

Podneta je i krivična prijava protiv šest osoba osumnjičenih da su iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja, privrednom društvu „Koncern Farmakom MB“ D.O.O. Šabac.


IZVORMondo
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]