Airbusov leteći automobil

0

Airbusov ‘Pop.Up’ čine tri modula: kabina, set točkova i ogromni dron.

Gigant avijacijske industrije Airbus, predstavio je dizajn budućeg ‘letećeg automobila’ na Sajmu automobila u Ženevi.

Ovo vozilo budućnosti, nazvano ‘Pop.Up’, predstavlja autonomni koncept sačinjen od tri odvojena modula.

Razvijeni u saradnji sa dizajnerskom i inžinjerskom firmom Italdesign, module čine – kabina za dva putnika, set točkova s kojima se spaja kabina, te veliki autonomni dron koji prenosi kabinu s jednog seta točkova na drugi.

Koncept modularnog transporta

Kako objašnjava portal digitaltrends, ovdje se radi o svojevrsnom prevoznom servisu – korisnik preko aplikacije pozove samovozeće vozilo koje dolazi na željenu lokaciju za nekoliko minuta. Sjeda u vozilo koje ga prevozi do grada. Umjesto vožnje kroz gradsku gužvu, vozilo se parkira te ga zatim ‘kupi’ ogromni dron koji ga prenosi na drugu lokaciju gdje je saobraćaj mirniji i spaja na drugi set točkova koji je tu lociran. Nakon toga, vozilo nastavlja prema željenoj lokaciji dok dron odlazi kako bi prevozio druge putnike.

Iz Airbusa su rekli da  bi ova tehnologija došla sa odgovarajućom platformom umjetne inteligencije kako bi se odredio najbolji pravac putovanja usklađen sa preferencijama korisnika i trenutnim saobraćajem.

Iz Airbusa vjeruju da će do kraja godine uraditi prvu demonstraciju novog koncepta, te naglašavaju da ovaj koncept bude usluga spremna za upotrebu u roku od sedam do deset godina.


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here