Stradala oba pilota „super galeba G-4” koji je pao kod Šapca


U današnjem udesu školsko-borbenog aviona „Super galeb G-4” stradala su dva pilota, potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković nalaze se na mestu nesreće.

Đorđević je u okviru svojih nadležnosti dao nalog Inspektoratu odbrane da izvrši vanrednu inspekciju, dok je Diković formirao Komisiju za utvrđivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, koju predvodi brigadni general Duško Žarković.

Na licu mesta nalaze se i nadležni istražni sudija i javni tužilac. Istraga je u toku.

Školsko-borbeni avion „Super galeb G-4”, dvosed, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se danas oko 10:30 sati u rejonu sela Slatina, kod Šapca, tokom izvođenja redovne letačke obuke.

Đorđević izrazio saučešće porodicama poginulih pilota

Ministar odbrane Zoran Đorđević, danas je u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i svoje lično ime, izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih pilota.

„Reč je o vrhunskim, iskusnim pilotima i ovaj je gubitak nenadoknadiv i za nas i za porodice. Budite uvereni da ćemo učiniti sve da kao ministarstvo pomognemo porodicama stradalih” izjavio je ministar Đorđević u obraćanju medijima

On je rekao da je u cilju rasvetljavanja uzroka nesreće načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković formirao komisiju, a da je Inspektorat odbrane dobio nalog za vanredni inspekcijski nadzor.

Diković je takođe izrazio saučešće porodicama stradalih i podvukao da je njihova smrt nenadoknav gubitak i za porodice i za Ratno vazduhoplovstvo. Stručni istražni organi rasvetliće uzrok nesreće, rekao je Diković.

Nikolićev telegram saučešća porodicama poginulih pilota
Povodom pada vojnog aviona „super galeb G-4”, koji se srušio jutros na području sela Slatina kod Šapca, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je saučešće porodicama nastradalih pilota, potpukovnika Nenada Ćulibrka iz Komande RV i PVO i kapetana Dejana Pandurovića iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.„Budite ponosni na svog supruga i oca, časnog oficira Vojske Srbije koji će zauvek biti upamćen kao primer hrabrosti, odanosti i vojničke časti”, navodi se u telegramima saučešća predsednika Nikolića, koji je istakao da iskreno deli tugu sa članovima porodica stradalih pilota.

Današnji let, prema rečima komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, bio je redovan u okviru realizacije letačke obuke.

Posle toga je, prema njegovim rečima, pokrenuta akcija traganja i spasavanja i ubrzo je pronađeno i obezbeđeno mesto nesreće.Piloti su bili odlično osposobljeni. Lično sam bio prisutan na aerodromu Batajnica kada su krenule pripreme za zadatak. Oni su poleteli, javili se u odlasku preko Inđije i Šapca i posle toga smo izgubili kontakt, rekao je general Živak.

Komandant RV i PVO takođe je u svojoj nadležnosti formirao stručnu komisiju koja će imati zadatak da ispita sve okolnosti udesa.

Đorđević, Dikovićem i Živak obišli su mesto pada aviona „Super galeb G-4” u rejonu sela Slatina, nadomak Šapca.

Poginuli piloti – cenjeni pripadnici Vojske Srbije

Potpukovnik Nenad Đure Ćulibrk i kapetan Dejan Anđelko Pandurović, koji su poginuli danas oko 10:30 pri padu aviona u selu Slatina na teritoriji opštine Šabac, tokom izvođenja redovne letačke obuke, bili su godinama cenjeni pripadnici Vojske Srbije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Kako je navedeno, potpukovnik Nenad Đure Ćulibrk rođen je 30.9.1968. godine u Virovitici i obavljao je dužnost referenta u Odseku za vazduhoplovnu podršku Odeljenja za operativne poslove Komande RV i PVO.

Na službi u Vojsci Srbije je od 20.7.1991.godine, a tokom vojničke karijere obavljao je niz dužnosti i više puta je nagrađivan i pohvaljivan. Potpukovnik Ćulibrk bio je nastavnik i instruktor letenja nosilac Zlatnog letačkog znaka, bio je oženjen i ima dvoje dece.

Kapetan Dejan Anđelko Pandurović rođen je 15.4.1978. godine u Vrbasu, a na službi u Vojsci Srbije je od 2001. godine.

Obavljao je dužnost pilota, ujedno nastavnika letenja u 1. avijacijskom odeljenju 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile u 204. vazduhoplovnoj brigadi.

Tokom karijere obavljao je više letačkih dužnosti i za svoj rad nagrađivan je i pohvaljivan, bio je oženjen i otac je dvoje dece.

Piloti helikoptera MUP otkazali proslavu zbog pada „Galeba”

Svečanost povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja Helikopterske jedinice MUP otkazana je zbog pada vojnog aviona Galeba G4 kod Šapca i neizvesne sudbine kolega pilota.

Kako je komandant Helikopterske jedinice Vladan Kosić okupljenima preneo svečanost, na sugestiju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, danas neće biti održana.

On je rekao i da će se u dogovoru sa ministrom videti kada i na koji način će biti obeleženo 50 godina Helikopterske jedinice MUP-a.


IZVORPolitika
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]