Jedna peruška, kratka suknjica i nos u tuđem

0

Daj čoveku jednu, ali samo jednu jedinu perušku i misliće da može da leti, ne zna da mu trebaju krila, ogromna, velika krila. Ne vredi veliki kljun, ne može se njime leteti. Ne vredi ni mužjak da te nosi, na kraju ćete zajedno pasti.

Zašto mi se čini da je sve više onih koji podlo razmišljaju, podmeću nogu, bave se tuđim životima, guraju nos u tuđa posla, duboko u tuđa posla, zašto je sve više onih koji će zarad svojih niskih strasti, podlih potreba, sitnih nagrada, povući na dno svakog ko krene ka vrhu? Zašto je to tako?

Sećate li se priče o srpskom kazanu? Ja je se odlično sećam i svakog dana sve više i više vidim da je to istina, da nam se srpski inat, ponos, glupost, redovno obijaju o glavu. Ali nije samo to problem, problem smo i mi muškarci, koji bismo zbog proklete kratke suknje, dubokog dekoltea pregazili sve moralne, etičke i psihičke norme, koji bismo dozvolili da nam odluke zavise od procenta raširenih nogu. Ne pravdam ja ovde žene i one su krive koliko i mi, jer prečesto podležu pritisku i mišljenju da se gimnastikom u krevetu može postići mnogo toga. Može, ali na koliko? Godinu, dve, četiri. Ne dalje. Na kraju opet svi završimo na dnu kazana, u istom sranju i na isti način, a sve to zbog čega? Zbog koga?

Zbog manje stručnih, manje pametnih, manje sposobnih? Ne! Nisu oni krivi, oni bi se možda i snašli, možda i ne bi. Glavni krivac su oni koji ih biraju takve, jer im takvi odgovaraju.

Imam sreću u životu, veliku sreću, okružuju me relativno dobri ljudi, ako ja to umem da procenim i odredim, na kraju krajeva, ko sam ja da sudim ko je dobar? No nebitno, nešto me ovih dana muči mišljenje, jesmo li mi krivi što se mrdanjem glave prave promaje? Jesmo li krivi što smo to dozvolili ili mi tu nismo ništa mogli? Evo ne znam.

Ako saznam, javiću.


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here