Udahni duboko – Eko-škole u Čačku

0

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Nacionalni FEE Savet u Srbiji (FEE- Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini) je doneo odluku da Osnovna škola „Milica Pavlović“ i Osnovna škola „Ratko Mitrović“ dobiju status međunarodne Eko-škole. Zahvaljujući predanom radu članova Eko odbora ove dve škole, ali i školskim koordinatorima, Marijani Marković (OŠ „Milica Pavlović“) i Zorici Novković (OŠ „Ratko Mitrović“), zelene zastave ulepšaće i ove dve škole.

Međunarodni program Eko-škole je sistem nagrađivanja predškolskih i školskih ustanova na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou. U Srbiji je ovaj program 2011. godine bio u pilot fazi, a u školskoj 2012/13. godini, uz podršku Centra za promociju nauke započeto je prijavljivanje prvih škola. Od tada, Srbija je ucrtana na mapu sveta kao država u kojoj se sprovodi program Eko-škola. Danas, ovaj program sprovode 52 zemlje sveta i u program je uključeno više od 12 miliona đaka i studenata. Upravo jednoobraznost programa na međunarodnom nivou, čine jedinstvenim ovaj prepoznatljiv i kvalitetan model vaspitanja i obrazovanja. Škole koje ispune postavljene kriterijume i koje brigu za životnu sredinu postavljaju kao trajnu vrednost i način življenja, dobijaju povelju o statusu međunarodne Eko-škole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodeljuje se na dve godine, a posle dve godine škola se mora prijaviti za obnovu statusa i dokazati da je u sprovođenju programa otišla „korak dalje“, produbila i proširila rad na izabranim temama što iscrpno treba i dokumentovati.

 

Podršku ovom programu dalo je i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u načelu je podržalo projekte u kojima škole učestvuju.

Tokom jučerašnjeg sastanka eko-koordinatora koji se tradicionalno održava svake godine pod pokroviteljstvom NVO „Ambasadori održivog razvoja“, eko-koordinatori, Marijana Marković i Zorica Novković su dobile potvrdu o sticanju statusa Eko-škole, a eko-koordinator Osnovne škole „Sveti Sava“, Aleksandra Strugar, je prisutnima izložila istraživački rad – prezentaciju pod nazivom „Primarna selekcija otpada u Čačku“.

Grad Čačak sada ima tri osnovne škole koje ispunjavaju sve Programom zadate kriterijume za sticanje ovog prestižnog statusa.

Nove Eko-škole u Čačku Zorica Novkovic2c eko koordinator OS Ratko MitrovicOsnovna škola „Sveti Sava“ je prva škola u Čačku koja je još 2014. godine dobila status međunarodne Eko-škole. Zahvaljujući učestvovanju u ovom programu, ova škola je učestvovala u brojnim ekološkim aktivnostima. Sve te aktivnosti su bile različite, ali u osnovi su imale isti cilj: motivisati učenike da se aktivno uključe u zaštitu životne sredine i da racionalno razmišljaju o budućnosti planete Zemlje. Prošle godine ova škola je obnovila status, a u junu ove godine je nagrađena kao jedna od devet najaktivnijih Eko-škola u međunarodnom TOJOTA PROJEKTU – „Veliki lov na biljku“. Tim povodom nagrađena je vaučerom koji je iskorišćen za kupovinu klupa za letnju učionicu u školskom dvorištu. JP „Gradsko zelenilo“ je doniralo deo sredstava, a njihovi radnici su postavili klupe. Takođe, zahvaljujući učešću u ovom programu, Osnovna škola „Sveti Sava“ dobila je priliku i da sarađuje sa Osnovnom školom „Liskovec“ iz Češke.

Nove Eko-škole u Čačku letnja ucionica OS Sveti Sava


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here