Udahni duboko – Reciklažna ostrva

0

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Reciklažno ostrvo, kao sabirno mesto za selektivno odlaganje različitih vrsta komunalnog otpada, jedan od savremenih načina rukovanja otpadom, predstavlja korak napred u kvalitetu pružanja usluga iznošenja i deponovanja smeća.

Grad Čačak i JKP „Komunalac“ imaju u planu akciju postavljanja tzv „reciklažnih ostrva“ na problematičnim lokacijama u prigradskim naseljima.

Prva moguća lokacija, identifikovana kao veoma problematična, je u Slatini, kod slatinskog groblja. Zatim su tokom avgusta i septembra meseca u planu lokacije u Slatini, Preljini, Prijevoru, Gornjoj Trepči, Loznici…

Na tačno definisanom i ograđenom prostoru postavlja se nekoliko tipova posuda za odlaganje smeća, pri čemu je jasno naznačeno za koju vrstu otpada je koja posuda.

Reciklažna ostrva, kao sabirna mesta imaju višestruku prednost, kako u odlaganju i sortiranju komunalnog otpada, tako u procesu iznošenja i deponovanja smeća.

U organiaciji prostora reciklažnog ostrva, zastupljene su neke kategorije otpada sortirane po jasno obeleženim posudama. U osnovi , otpad se deli na suvu i mokru frakciju. U mokru frakciju spadaju, ostaci hrane, voća, povrća, trava, cveće, zemlja, lišće, pepeo, fiziološki otpad….. Suvu frakciju čine sve vrst plastičnih proizvoda i tetrapak ambalaža (PET ambalaža, folije, kese, burad, džakovi…), papir, karton, stiropor, metal (limenke, od aluminijuma i gvožđa, razni metalni delovi) tekstil i obuća. U suvi otpad spada i staklo, i odlaže se na posebno mesto.

„Grad Čačak prepoznaje problem i potrebu sistemskog uređivanja procesa savremenog odlaganja, deponovanja i selekcije komunalnog i nekih drugih vrsta otpada. U užem gradskom jezgru, su to podzemni kontejneri, u a na seoskom području reciklažna ostrva. Na navedenim lokacijama, ali i nekim drugim, koje su u planu u narednom periodu, pojedini nesavesni građani su često bez ikakve kontrole odlagali različite vrste otpada, pa su se često stvarale tzv “divlje deponije“.

„Postavljanje ovakvih savremenih objekata se može značajno olakšati vršenje usluge u okviru delatnosti našeg preduzeća i sprečiti nastanak tzv. „divljih deponija“. Naše preduzeće će u saradnji sa resornim pomoćnicima Gradonačelnika Mirjanom Đoković i Milanom Bojovićem konkretnim mesnim zajednicama u kratkom roku pristupiti postavljanju reciklažnih ostrva, što je u interesu i građana i JKP „Komunalac“ Čačak“.

Projektna dokumentacija je završena, finasijska sredstva obezbeđena, regulisanje imovinsko – pravnih odnosa i potrebnih dozvola je pri kraju. Očekujemo punu saradnju građana i mesnih zajednica. Apelujemo da ozbiljno uzmu u obzir navedene činjenice, jer samo zajedničkim angažovanjem, odgovornim ponašanjem, možemo naš grad i selaodržavati čistim i time otvoriti put ka zdravijoj životnoj sredini“. rekao je Petar Domanović, v.d direktora JKP„ Komunalac“ Čačak.


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here