Petar Matović – pesnik iz srećne republike

0

Zbirka poezije „Iz srećne republike” pesnika Petra Matovića predstavljena je 18. aprila 2018. u Klubu Doma kulture u Čačku, u organizaciji Gradske biblioteke, a u okviru 55. Disovog proleća.

Poetsko veče je otpočelo predstavljanjem pesnika Matovića, koji je do sada objavio četiri zbirke poezije, zastupljen je u više antologija poezije, a rad mu je prevođen na poljski, katalonski nemački, francuski, engleski jezik, švedski, mađarski, rumunski, španski i dr. Dobitnik je više priznanja, nagrada i stipendija zahvaljujući kojima je imao nekoliko rezidencijalnih boravaka u inostranstvu. Petar Matović je i profesor srpskog jezika i književnosti i predaje u srednjoj školi u Požegi.

Nakon uvodnog dela, pesnik je kazivao stihove svoje dve pesme koje se nalaze na početku i kraju zbirke. Ideja mu je bila da postavi okvire, jer njegova poezija je putovanje kroz nekoliko krucijalnih društvenih tema, počevši od „vijetnamskog sindroma”, suočavanje sa stvarnošću nakon rata. „Vera u poeziju je ideja koja stoji iza Srećne republike”, rekao je Petar Matović.

Književni kritičar, mr Ana Gvozdenović je napravila osvrt na Matovićevu poeziju, ističući da je ova zbirka jedno od njenih najjačih čitalačkih iskustava u protekloj godini. „Dve teme otvaraju i zatvaraju knjigu, povratak iz rata i savremeni trenutak. Petar Matović je poput velikog književnika Miloša Crnjanskog pevao o povratku iz rata, a inspiracija za njegovo putopisno stvaralaštvo i savremeni trenutak može se osloniti i na jednog od naših najzanačajnijih putopisaca Rastka Petrovića”, istakla je mr Ana Gvozdenović u uvodnom izlaganju. Dodala je da dok se proza čita, poezija se iščitava. Iščitavanjem Matovićevih pesama uočava se da je u pitanju angažovana poezija, duboko filozofska, ali i da je po sredi stvaralaštvo koje bezrezervno veruje u poeziju i njenu moć. „Sve kreće pobunom želuca kako ovu stvarnost da ne prihvati, u ovom naizgled besprekornom svetu, čovek je rob novca, nametnutnih obaveza, kredita… pesma Gang je noseća, a liričnost ove poezije tera nas da se zapitamo nad suštinskim stvarima. Lirski subjekat se ne ogleda u ogledalu, već u retrovizoru, a lice je povezano sa ličnošću”, rekla je mr Ana Gvozdenović. Ona je ukazala i na značenje boja i filmičnost u Matovićevoj poeziji koja se ne oslanja samo na pokret, već i na brzinu naracije. Ovde je reč o slici i kadriranju, prozoru kroz koji gledamo.

Putovanje kroz poeziju je upotpunjeno muzičkim programom. Dejan Vizant Vučićević je izveo autorsku kompoziciju „Aura” koja se nadovezala na savremeni trenutak o kome Matović piše.

Na pitanje voditeljke programa Marije Radulović o post traumatskom stresnom poremećaju, u narodu poznatom kao „vijetnamski sindrom“ koji se spominje u autopoetičkoj pesmi „Isijavanje” Petar Matović je rekao „nisam imao lično iskustvo, nisam bio u ratu, ali sam gledao ljude koji su bili, slušao njihove priče. Znam da sam nekoliko godina nakon 2000. godine mislio da će se ponovo dogoditi protesti, ali nije ih bilo. Zapravo ljudi koji su se vratili iz rata fizički, još uvek se vraćaju emotivno. U mojoj poeziji se oslikava i osećanje prema jeziku i moć imaginacje”, istakao je Matović.

Iako Matovićeva poezija nije srodna Disovom stvaralaštvu pesnik se potaknut pitanjem o ovom odnosu, osvrnuo na atmosferu Disovih stihova „jedva čekam veče da i meni svane” i „to je onaj život gde sam pao ja”. „Čitao sam istraživanja koja kažu da je depresija najjača ujutru, a kako dan odmiče opada njen intenzitet. Nakon tog teksta su mi postali još jasniji Disovi stihovi, pa ne čudi što većina pesnika i stvara noću. A da sam pao u ovaj život osetio sam više puta, možda i u trivijalnim situacijama, dok sam čekao gradski prevoz u Beogradu, tokom studentskih dana. Zapravo, melodija tog stiha ušla je u mene i samo bira situacije u koje će se ugraditi”, zanimljivim poređenjem je odgovorio Petar Matović.

Pesnik i profesor Petar Matović su satkani u jednom biću koje stvaralaštvo shvata kao nadahnuće, a profesuru kao prvilegiju rada sa mladim ljudima koji čitaju, pišu i žive poeziju.

TV LAV plus


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here