G.Milanovac: Obeležen Dan pobede

0

Zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić i zamenik predsednika Skupštine Zoran Radovanović u ime opštine Gornji Milanovac položili su danas vence na spomenike stradalima u spomen parku Brdo mira povodom Dana pobede. Ispred vojske Srbije venac su položili potpukovnik Nedeljko Planojević i potpukovnik Manojle Mićović. Vence palima za slobodu položili su i predstavnici SUBNOR-a i Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Takovo“.
Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi.

Foto: OU Gornji Milanovac

Precizan broj stradalih nikada nije ustanovljen. Procene govore da je bilo između pedeset ili čak osamdeset miliona poginulih. Tačni podaci o žrtvama ni na području bivše Jugoslavije nisu utvrđeni. Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno milion i sedamsto šest hiljada osoba, među kojima nešto više od trista hiljada boraca.

Foto: OU Gornji Milanovac

Deveti maj prihvaćen je i kao Dan Evrope, jer je baš tog datuma 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske, Robert Šuman, objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka kojim bi se sukobljavanje između evropskih zemalja , učinilo ne samo nezamislivim, nego i nemogućim.

TV LAVplus


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here