Ubijeno tri puta više žena nego prošle godine, da li je zakon zakazao?

0

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu u junu prošle godine nije dao rezultate kakvi su se očekivali, smatra koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, koja ističe da je od početka ove godine ubijeno 18 žena, što je tri puta više nego prošle godine.

Crna statistika porodičnog nasilja se nastavlja. Iako se očekivalo da će mere koje donosi novi zakon uticati na to da nasilja bude manje – 18 žena je ubijeno za nepuna četiri meseca.

“Ubijeno je tri puta više žena nego prošle godine”, istakla je koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Zakon je, navodi, mnogo obećavao – prošle godine, kada je stupio na snagu, zabeležen je veliki broj intervencija.

“To jeste dalo određene rezultate koji su vidljivi i dobri, s druge strane zabeležen je veliki broj ubistava od Nove godine, a prvo ubistvo se dogodilo na samu Novu godinu”, rekla je Stanojevićeva.

Ukazuje da veliki problem ostaje to što članovi porodice i okolina neće da kažu da neko ima problem, time situacija postaje sve gore i nedužni stradaju.

Najvažnije je, navodi Stanojevićeva, raditi na preventivi, odnosno podizanju svesti.

“Žene prihvataju nasilje na nedopustiv način, ne prijavljuju ga jer se plaše i sramota ih je. Tu problem počinje. Od svih ubijenih žena, samo se jedna obratila i tražila pomoć. One su znale kakve su partnere imale, do ubistva nije došlo posle prve svađe. Smatrale su da će to proći, da će se on promeniti ili da će ga ona promeniti”, objasnila je koordinatorka Sigurne kuće.

Stanojevićeva je rekla da je uloga medija u tom procesu velika, ali i da ne sme da dolazi do slučajeva kao kada je povodom nasilja u porodici u slučaju Nataše Bekvalac došlo do zadiranja u intimu.

“Ne mogu da verujem da neko toliko intimno ulazi u nečiji život. Na društvenim mrežama je bilo toliko negativnih komentara na račun žrtve da je to nedopustivo. Pitam se da li bi tako postupili da je njihova majka, ćerka, sestra u pitanju. Ne smemo da osuđujemo žrtvu, već nasilnika”, rekla je Stanojevićeva.

Izvor: RTS


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here