Festival stvaralaštva gluvih i nagluvih u Čačku


Više od stotinu takmičara, gluvih i nagluvih lica iz cele Srbije predstavilo je svoja dramsko-pantomimska ostvarenja na 42. Festival kulturno-umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije u Čačku.

U Čačku je održan 42. Festival kulturno-umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije, u oblasti Dramsko-pantomimskih ostvarenja i modernih igara. Nastupilo je više od stotinu takmičara, gluvih i nagluvih lica iz cele Srbije.

Članovi organizacija gluvih i nagluvih iz više od 15 gradova dobro su uvežbali svoje tačke.

Iako se amaterski bave pantomimom i plesom, na ovogodišnjem festivalu u Čačku imali su izuzetne nastupe. Ovakvi festivali za njih puno znače.

Zorica Petković, predsednica Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih u Čačku kaže:

„Da pokažemo da i mi gluvi možemo da stvaramo, možemo da glumimo, možemo da pokažemo da smo i mi kao drugi, da umemo da se snađemo svuda. Ovo, ovaj festival je za nas mnogo dobra stvar zato što se mi ovde srećemo, družimo.”

O stvaralaštvu i dostignućima gluvih i nagluvih Srbije javnost nije dovoljno upoznata, ocenjuju iz republičkog Saveza.

Želja im je da za festivale koji ujedno promovišu znakovni jezik i kulturu, bude veće interesovanje i učešće lokalne zajednice.

“Da nas poziva da učestvujemo na drugim događajima u gradu, što na žalost nije slučaj. Ja bih želela da se to promeni pomoću, naravno uz pomoć medija koji bi promovisali ovakve, ove festival i slične,” navodi Suzana Maslać-Matović, Predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije.

Ipak, da se dosta promenilo pokazuju uspešne obuku za znakovni jezik čujućih lica.

Gluvim i nagluvim na raspolaganju je sve veći broj tumača, prevodioca, a neke informativne emisije mogu da prate preko titlova.

Radoje Kujović, Sekretar Saveza gluvih i nagluvih Srbije kaže: „Sve više i više gluva lica mogu da učestvuju u društvenom životu lokalne, svoje zajednice zato što se pitanje komunikacije ipak postavlja pod broj jedan.”

Međuopštinsko udruženje u Čačku još jednom se pokazalo kao dobar domaćin festivala kulturno-umetničkih dostignuća gluvih i nagluvih amatera iz cele Srbije.


IZVORRTS
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]