Huawei lažira fotografije zarad bolje reklame

0

Svaka prezentacija novih pametnih telefona postaje posebno zanimljiva kad na red dođe predstavljanje nove kamere. Fotografije su odlične u mraku, savršene po danu, a običan selfi postaje malo umetničko delo.

Da ne bi bilo zabune, znamo šta je marketing i niko ne očekuje da će stvari funkcionisati brilijantno kao u reklamama, ali očekuje se određeni kvalitet.

Huawei je nedavno uhvaćen u laži i to tokom snimanja reklame za svoj novi uređaj. Iako se radi o aparatima koji se redovno nalaze pri samom vrhu liste najboljih kamera, kompanija se našla u problemima pošto je glumica koja se pojavila u okviru egipatske kampanje, naknadno objavila fotografije sa snimanja na kojima je očitgledno da ne koriste kamere tog uređaja, već DSLR kamere.

Naime, u reklami vidimo par koji snima selfije na novom Huawei uređaju, a između ostalog možemo videti i finalne fotografije koje su prema reklami snimljene upravo tim uređajem. Ispostavilo se da se ipak radi o profesionalnom fotoaparatu.

Iako se nigde u videu izričito ne navodi da su fotografije snimljene novim pametnim telefonom, nije teško pretpostaviti da proizvođač to sugeriše, jer fotografije ispadaju savršeno zahvaljujući novoj tehnologiji ulepšavanja selfija.

Na pomenutoj fotografiji koju je objavila glumica Sarah Elshamy vidimo glumce kako lažiraju držanje uređaja u rukama.

View image on Twitter
View image on Twitter
Svi to rade

Huawei u ovome definitivno nije usamljen. Samsung je takođe uhvaćen u lažiranju, jer su istu stvar uradili u okviru brazilske kampanje za Galaxy A8.

Apple je takođe uradio nešto slično nakon što je postalo očigledno da je za potrebe fotografija objavljenih u seriji “Shot on iPhone” korišćena dodatna oprema i fotografije su naknadno obrađene. Apple se od toga ogradio.

Ovo nije prvi put da su u Huaweiu uhvaćeni u lažiranju fotografija. Ranije su objavili fotografiju koja je navodno snimljena njihovim P9 uređajima, ali metapodaci koji se nalaze u svakoj digitalnoj fotografiji, pokazali su da je fotografija snimljena Canonom EOS 5D Mark III, a reč je o profesionalnoj DSLR kameri koja košta više hiljada dolara.

Kad su ga korisnici uhvatili u laži, Huawei je izdao saopštenje u kom tvrdi da namera nije bila da se sugeriše da je fotografija snimljena kamerom uređaja P9, već “da inspiriše njihovu zajednicu”.


OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here