U Beogradu izložba posvećena Sonji Savić, njeni filmovi u Kinoteci


BEOGRAD: Izložba “Sonja Savić: Devojka iz grada” otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, a biće održana i restrospektiva njenih najboljih igranih filmova.

Izložbu i projekcije filmova Sonje Savić, koje će se odvijati tokom septembra, organizuju Jugoslovenska kinoteka i Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka povodom obeležavanja decenije od smrti jedne od najboljih glumica srpske kinematografije.

Izložbu je otvorio reditelj Milutin Petrović, a o glumačkoj veličini Sonje Savić govorio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, koji je rekao da je ona bila “ikona jugoslovenskog, srpskog i evropskog glumišta”.

Otkada je ušla u “svet pokretnih slika”, kaže Pantelić, Sonja je ostavila trag koji neće biti “zaboravljen, izbrisan ili prevaziđen”.

Sonja Savić debitovala je 1977. u filmu “Leptirov oblak”, a među njenim najboljim filmovima su “Nešto između”, “Šećerna vodica”, “Davitelj protiv davitelja”, “Život je lep”, “Balkanski špijun”, “Braća po materi”, “Kako je propao rokenrol”, “Mi nismo anđeli”…

Za svoje uloge dobila je vili broj priznanja – Caricu Teodoru, Zlatnu arenu, Chele-kulu, dok je za sporednu ulogu u filmu “Život je lep” nagrađena 1985. na Filmskom festivalu u Veneciji.

Izložbu čine slike scena iz Sonjinih filmova, njeni citati koje i danas mnogi koriste, ali i priznanja koja je dobijala za doprinos kulturi.


Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]