Odbojkašice Srbije debituju na Svetskom prvenstvu

FOTO: FIVB

Šou se nastavlja, Srbija će prvi put u istoriji igrati u finalu svetskog prvenstva za odbojkašice!

Srpska reprezentacija je jutros u Jokohami dobila mali evropski derbi. U reprizi prošlogodišnjeg finala EP je savladala Holandiju u polufinalu mundijalskog takmičenja 3:1 (25:22, 26:28 25:123. Opet su Srpkinje očitale lekciju Holanđankama kada je bilo bitno i kada se odlučivalo o medaljama. Srebro je obezbeđeno, ali imamo razloge da se nadamo i zlatu. Ime protivnika u finalu ćemo saznati posle okršaja Kine i Italije u drugom polufinalu.

Fantastični tandem Tijana Bošković – Brankica Mihajlović je bacio Holandiju pod noge i napravio razliku u današnjem meču. Ali nije baš sve funkcionisalo dobro u igri Srbije. To što imamo takav napadački potencijal u Tijani i Brankici ne može da zamaskira neke probleme koje će Zoran Terzić morati da reši ako želi to dugo čekano zlato sa nekog svetskog takmičenja. Pre svega prijem u kojem je Bianka Buša danas bila slaba tačka Srbije koju Holanđanke umalo da iskoriste…

Bio bi zaista greh da se ovakva reprezentacija Srbije nije palsirala u finale i da je tamo prošla Holandija koja je objektivno slabija ekipa od nas. Bila bi ogromna šteta da devojke poput Tijane, Brankice, SIlvije, Milene i ostalih nisu došle u situaciju da se bore za zlato koje ova generacija zaslužuje za sve što radi i igra poslednjih godina. Ali moraće za klasu bolje od ovog danas. Bez obzira da li u finalu rival bude Kina ili Italija.

Ako bi u finalu igrali kao u današnjem prvom setu, onda bi s punim pravom mogli da se nadamo zlatu. Ako bi kojim slučajem odigrali kao završnicu drugog ili početak trećeg seta, onda nam se ne piše dobro u finalu.

Prvi set danas je bio seanrio po kojem bi trebalo da igramo u finalu. Fantatsičan prijem je omogućio Maji Ognjenović da se igra odbojke i razigrava sve moguće opcije. Tijana i Brankica su ispaljivale projektile, sjajno je funkcionisao i blok, sve je izgledalo perfektno do malog opuštanja u finipu. Ali nezaustavlkjiva Tijana je sa osam poena u setu donela vošstvo.

U istom ritmu smo otvorili i drugi set. Ulogu lidera je tada preuzela Brankica Mihajlović i dovela Srbiju do vođstva od 20:16. A onda je usledila “žuta minuta” naših. Holanđanke su serijom 8:1 rasturile prijem Srbije. Buša nije uspevala da se izbori sa servisima Holandije, sve se prometilo u igri Srbije, a Terzić nije uspevao da prekine agoniju. Boškovićeva je spasila tri set lopte koje su imale Holanđanke. Nisu naše protivnice iskoristile ni četvrtu, ali jesu petu. Iako je i Srbija imala set loptu u međuvremenu. Srbija je bila potpuno dezorijewnisana u tim momentima i slaba igra se prenela i na početak trećeg seta.

Holandija je povela 9:5 na krilima raspoložene Loneke Slutjes i tada je situacija već izgledala alaramantno. Ali u pravom momentu se razgoropadio tandem Mihajlović – Bošković! Uspeli smo da sredimo prijem, da sastavimo jak blok i da iskoristimo naša napadačka oružja. Srbija je preokrenula, a Tijana je u finišu seta odigrala simultanku. Pogađala je iz svih pozicija i vratila Srbiju na pobednički put.

Četvrti set je bio žestoka i izjednačena bitka. Počeo je i umor da savladava najbolje igračice oba tima. Ali u tim trenucima Tijana i Brankica pokazuju klasu i Srbija je uspela da prelomi pitanje pobednika. Izborile su naše devojke zasluženo finale gde će sutra igrati za najveći uspeh u istoriji naše reprezentacije.


IZVORMediaPortal
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]