Za bačenu petardu, kazna i do 100.000

FOTO: Kurir

Bliži se 31. decembar, kraj je godine, neki željno iščekuju narednu i dočekuju je uz uptorebu pirotehničkih sredstava. Tokom proslave novogodišnjih praznika, samo zbog petardi svake godine strada na desetine ljudi, od kojih čak polovina biva ozbiljno povređena.

Usled ovako bahatog ponašanja manjine podjednako stradaju i deca i odrasli koji neretko završavaju u Urgentnom centru sa povredama ruku, lica ili jakim opekotinama.

Mnoge države su zabranile ovakav oblik neprikladnog ponašanja i propisale kazne za one koji ne poštuju ovu zabranu u visini do čak 500 evra.

One koje moguće posledice ne odvraćaju od upotrebe petardi, možda bi mogle veće kazne koje su uvedene u martu ove godine.

Za bacanje petardi i narušavanje javnog reda i mira preti kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ista kazna je i za roditelje maloletne dece.

Važan je i obračun sa ilegalnim prodavcima pirotehničkih sredstava.

Pirotehnika ne smeta samo ljudima. Procenjuje se da od srčanog udara, izazvanog petardama, godišnje umre 5.000 pasa.

Naša redakcija se pridružuje apelu STOP PETARDAMA.


IZVORReflektor
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]