Novi šifrarnik zanimanja donosi velika olakšanja

FOTO: CBN

Vlada Srbije predstavila je novi spisak zanimanja i kvalifikacija, koji nije menjan od 1990. godine. Poslodavci će ubuduće lakše videti stanje raspoložive radne snage, a Ministarstvo prosvete moći će brže i efikasnije da prilagođava obrazovne profile prema potrebama tržišta rada. Urađen je i popis šifara države, opština i naselja u Srbiji i naša zanimanja i kvalifikacije sada mogu da se usklade sa međunarodnom klasifikacijom.

Industrijska revolucija svakodnevno iznedri neko novo zanimanje, a neke diplome stečene u inostranstvu, naši studenti nisu mogli da nostrifikuju u Srbiji jer mnoga zanimanja u našim propisima – nisu postojala.

„Dokle smo sada stigli daje nam mogućnost da imamo i da radimo na kvalitetnijem obrazovnom sisitemu s jedne strane, s druge strane i na aktivnim merama politike zapošljavanja i prepoznavanju zanimanja koja nedostaju“, navodi Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Novi zbornik šifara omogućio je razdvajanje zanimanja od kvalifikacija, kažu u Nacionalnoj službi zapošljavanja. To znači da će sada znati ko ima veštine, iskustva i znanje za obavljanje određenog posla, a sa druge strane, da li za taj posao ima određenu diplomu ili zvanje.

„Svakako da će to doprineti jednom boljem pregledu, dakle i ustanovljavanju karakteristika lica koja traže posao, i usaglašavanja sa potrebama poslodavaca, dakle sa zahtevima koje današnja privreda traži“, navodi Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poslodavci već mogu da prijave zaposlene pod novim šiframa zanimanja i kvalifikacija, a u Ministarstvu prosvete ističu da će šifre pomoći uvođenju dualnog obrazovanja.

Novi popis sadrži 3.600 zanimanja i kvalifikacija, i biće objavljen na sajtu Ministarstva rada i Nacionalne službe za zapošljavanje. Svi poslodavci do kraja godine moraju da promene ili usaglase šifre svojih zaposlenih sa novim propisom.


IZVORRTS
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]