U Skupštini i vlast i opozicija, i policija i novinari

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Skupštini Srbije, u kojoj su poslanici vladajuće koalicije pre početkjaprotesta ispred tog zdanja, “pridružili” su se i poslanici opozicije, a ima i novinara.

U parlamentu ima dosta pripadnika policije, čije prisustvo je odobrio generalni sekretar skupštine, kako bi se osiguro mir i bezbednost svih u zgradi.

Poslanici DS Aleksandra Jerkov i Balša Božović obratili su se novinarima oko 13.30, a nedugo zatim pres konferenciju održao je i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Medijima je pristup omogućen posle najave pres konferencija.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se policija nalazi u zgradi Skupštine da spreči da neko ponovo pokuša da pali tu zgradu.

Kako je rekao, policija je u zgradi kako bi sprečila na neko krade slike i nameštaj i da obezbedi sigurnost za sve poslanike i radnike u toj instituciji.

Stefanović je na svom Tviter nalogu napisao da je policija u Skupštini po odobrenju generalnog sekretara Narodne Skupštine.

“Ako je neko planirao da upada u državne institucije, kao što je to bio slučaj sa zgradom RTS-a, to neće moći”, poručio je Stefanović. On je dodao da policija na teritoriji Srbije nije zaustavila nijedan autobus ni kombi koji su prevozili putnike ka Beogradu.

“Nemojte da širite lažne vesti”, poručio je on.

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Srđan Smiljanić potvrdio je da je dao saglasnost za ulazak policije u zgradu Skupštine.

U saopštenju se navodi da je dozvala izdata u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj Skupštini.

“U svojstvu generalnog sekretara dao sam saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova udju u zgradu, jer imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada”, piše u saopštenju.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da je policija u Skupštini Srbije prisutna u skladu sa zakonom i da tu nema ničeg spornog navodeći da oni ne žele da se ponovi 5. oktobar.

“Policija je tu da štiti sve poslanike, poslanike vlasti i poslanike opozicije. Policija je tu i da štiti Balšu Božovića, izmedju ostalog, i može da bude siguran da će biti potpuno bezbedan”,rekao je Martinović dok ga je u skupštinskom holu istovremeno snimao demokrata Balša Božović koji se pre Martinovića obratio novinarima.

U Starom dvoru mirno, Vesić sa odbornicima

Preko puta Skupštine Srbije, ispred koje je u toku miting Saveza za Srbiju, ispred Starog dvora, u kojem je gradsko rukovodstvo, za sada je mirno.

U Starom dvoru su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćinici gradonačelnika i gradski sekretari, a odbornici vladajuće koalicije su u Skupštini grada, na Trgu Nikole Pašića.

Deo pristalica SzS se nalazi i u delu Pionirskog parka i prostoru ka Starom dvoru, neki od njih stoje, a neki šetaju.

Vesić je u izjavi novinarima u Starom dvoru rekao da se vlast gubi i dobija na izborima i predstavnicima SzS poručio da, ako žele da dođu na vlast, moraju građanima da ponude nešto drugo osim nasilja i mržnje.

“Nećemo dopustiti da, po scenariju koji je unapred napisan, preuzimaju institucije, otimaju vlast i zato smo ovde i bićemo sve dotle dok postoji opasnost da fašisti preuzmu vlast u Srbiji”, rekao je Vesić.


IZVORB92
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]