Srbija dobila novi aerodrom – avioni lete sa Lađevaca

Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj “Morava” kod Kraljeva otvoren je danas za civilni saobraćaj, u prisustvu državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i velikog broja građana.

Svečanosti prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministari Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Slavica Đukić-Dejanović, Jadranka Joksimović, Zoran Đorjdević, Zlatibor Ločar, Milan Krkobabić, predsednica skupštine Maja Gojković i drugi.

Prisustvuje i direktor “Aerodroma Srbije” Mihajlo Zdravković, kao i veliki broj građana Kraljeva i okoline.

Aerodrom kod Kraljeva otvoren je na Vidovdan, kao što je i najavljivano.

Svečanost je počela himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije nad Kraljevom su nadletali avioni Orao J22 i MIG 29.

Pre zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić i ostale zvanice obišle su pristanišnu zgradu putničkog terminala, gde su mu domaćini pokazali kako je aerodrom izgledao nekada.

Nešto ranije, na pistu je sleteo avion ATR 72 kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl “Stanislav Binički”.

Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Ministarka Mihajlović je ranije najavila da će narednih godina aerodrom biti proširivan i da će se verovatno graditi još jedna pista.

Pozicija tog aerodroma je veoma važna pošto uskoro počinje gradnja i Moravskog koridora odnosno autoputa Pojate – Preljina, koji će prolaziti pored tog aerodroma.

Ministarka je navela da će se pored aerodroma nalaziti i autoput i pruga i ocenila da ne postoji ništa bolje u ovom delu Srbije kada je reč o logistici.

Aerodrom “Morava” u Lađevcima po odluci Vlade Srbije dobiće i stalni granični prelaz za međunarodni saobraćaj putnika i robe sa svim inspekcijskim službama.

Lokacija graničnog prelaza aerodrom “Morava” uključuje deo aerodroma za civilni vazdušni saobraćaj, na kojem se otvara granični prelaz i nalazi se na teritoriji grada Kraljeva, a delom na teritoriji grada Čačka i na oko kilometar od državnog puta prvog B reda 22.

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća “Aerodromi Srbije”, rekao je ranije Tanjugu da već postoje interesovanja avio kompanija za letove sa ovog aerodroma.

“Aerodrom Morava nije mogao do sada biti ponuđen avio kompanijama jer nije imao dozvolu za rad. Očekujemo da je do kraja nedelje dobijemo, i onda ćemo zvanično moći da krenemo u razgovor sa operaterima. Interesovanja postoje, a određene avio kompanije su već dolazile”, rekao je Zdravković.

Izrazio je uverenje da će do zimskog perioda imati prve ugovore sa kompanijama.

Sletna pista je rekonstruisana, ugrađen je sistem svetlosnog obeležavanja, tako da su, prema rečima Zdravkovića, ostala samo još određena fina doterivanja kako bi svih 2.265 metara, koliko je dugačka pista, bilo u funkciji.

Posle zvaničnog dela, predsednik Vučić će se sastati sa predstavnicima Srba iz regiona. Sastanku će prisustvovati i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.


IZVORRTV
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]