Izložba Bogića Risimovića Risima u Galeriji RTS-a

Foto: RTS

Zajedno sa Umetničkom galerijom Nadežda Petrović iz Čačka u Galeriji RTS-a otvorena je izložba slika Bogića Risimovića Risima. Na otvaranju su govorili Nikola Mirkov, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a, Đorđe Kadijević i autor izložbe Julka Marinković, istoričar umetnosti i muzejski savetnik.

U izboru od četrdesetak slika i crteža koji sledi ključne faze u razvoju Risimove slike i slikarstva, predstavljena su stvaralačka uverenja, ali i dileme ove po mnogo čemu osobene umetničke ličnosti.

Foto: RTS

Izložbu prate širi izvodi iz studije Lazara Trifunovića “Od nostalgije za zavičajem do čistog poetskog doživljaja”, koja i danas ima veliki značaj kao jedno od najutemeljenijih i najpotpunijih tumačenja Risimovog umetničkog dela.

“Onako onizak, prav kao krajputaš, kočoperan i prkosan, Risim je tip čoveka koji pobožno veruje u svoj narod i slikar visoke moralne odgovornosti. Duboko odan svom moravskom čovečanstvu on je oduvek želeo da sliku detinjstva trajno učvrsti i sačuva. Stvorio je i nešto više od toga: prijatnu i toplu opšteljudsku umetnost, skrojenu po meri čoveka”, napisao je svojevremeno Lazar Trifunović o umetniku.

Risim je rođen u Čačku 1926. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1949. godine u klasi profesora Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna. Izlagao je na preko dvadeset samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pored slikarstva uspešno se bavio filmskom scenografijom za filmove Puriše Đorđevića, ilustracijama u dnevnim novinama, listovima, časopisima i knjigama, pisao poeziju i tekstove o umetnosti.

Predavao je na Katedri crtanja i slikanjana Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nekoliko nagrada za umetnost i kulturu, među kojima su Politikina nagrada (1958), “Zlatna arena” za scenografiju filma “Biciklisti” Puriše Đorđevića (1970), Nagrada grada Čačka (1972), Specijalna nagrada na Trećem internacionalnom prolećnom salonu u Lozani (1981), Oktobarska nagradagrada Beograda (1984).

Umro je 1986. godine u Beogradu.

Foto: RTS

Nekoliko godina po Risimovoj smrti porodica je Skupštini opštine Čačak poklonila 40 slika, preko 400 crteža, skica, ilustracija, literarnu zaostavštinu i arhivsku građu, sa namerom da to bude osnova za umetnikov legat.

Stručni poslovi su povereni Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” koja je već posedovala 16 Risimovih slika, što uz novooformljenu spomen-zbirku Bogića Risimovića Risima omogućava dosta dobar pregled njegovog stvaralaštva. Za potrebe čuvanja i izlaganja zbirke rekonstruisana je stara kuća u Gospodar Jovanovoj 11, koja se kao izložbeni profesor Galerija “Risim”, koristi i za druge programske sadržaje Galerije.

Izložba u Galeriji RTS-a biće otvorena do 28. jula.

 


IZVORRTS
Dobro došli na portal BMedia.rs, sve vesti na ovom portalu su informativnog karaktera i nemaju nameru uvrede ili povrede integriteta ličnosti. Svi sadržaji u obliku video i foto materijala su vlasništvo njihovih autora, molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected]