Kako izabrati prave boje za vaš dizajn

Kako izabrati prave boje za vaš dizajn

Svaki uspešan dizajn projekat počiva na izboru boja. Međutim, može biti izazovno naučiti kako raditi sa bojama i kako izabrati prave boje za vaš dizajn bez pravog alata i strategije.

Boja je sastavni deo svega što vidimo na svetu.Kao grafički dizajner, neophodno je razumeti kako se formira boja i što je još važnije kako se različite boje međusobno slažu da biste efikasnije koristili boje u svom dizajnu.

Kako možete razviti osećaj za boju i izgraditi efikasnu paletu boja kada dizajnirate? Ispred vas je 5 koraka koji vam mogu pomoći u tom procesu. 

1. Naučite osnove teorije boja

Čak i ako je ostatak vašeg dizajna impresivan, loše odabrana ili sukobljena paleta boja može odbiti nekoga u samo par sekundi. Prelepa paleta boja zahteva duboko razumevanje interakcije različitih boja.

Kako da znamo koje boje izgledaju dobro zajedno? Jednostavno, primenom teorije boja u grafičkom dizajnu. Teorija boja se odnosi na proučavanje načina na koji se boje koriste, koje se u grafičkom dizajnu nazivaju i „palete boja“.

Ove tradicionalne šeme se koriste sa različitim nijansama (kada se doda crna da potamni nijansu), tonovima (kada se doda siva da bi se prigušila nijansa) i nijansama (kada se doda bela da bi se nijansa posvetlila) svake boje.

U teoriji boja imamo sledeće palete:

  • Monohromatska: Različite nijanse, tonovi i nijanse jedne boje (ili nijanse).
  • Analogna: Tri boje koje su jedna pored druge na krugu boja (sa glavnom bojom u sredini).
  • Komplementarna: dve boje koje su jedna naspram druge na krugu boja.
  • Trijadne: Tri boje ravnomerno raspoređene oko kruga boja.
  • Kvadrat: Četiri boje ravnomerno raspoređene oko kruga boja.

Postoje stotine ako ne i hiljade onlajn resursa koje grafički dizajneri mogu koristiti za učenje teorije boja. Ono što je važno je kako ćete koristiti ovo znanje prilikom dizajniranja. Grafički dizajneri znaju da je jedini način da postanete istinski dobri u nečemu jeste da to praktikujete.

2. Upoznajte sisteme boja

Postoji nekoliko verzija sistema boja u zavisnosti od medija za koji dizajnirate. Najpoznatije od njih su CMIK, RGB ili LAB. Svaki predstavlja raspon boja koje se mogu prikazati na tom mediju.

CMYK sistem boja se obično vezuje za proces štampe. Nijanse boje se dobijaju mešanjem četiri osnovne boje. CMYK ima ograničen spektar boja ali za sada gospodari u polju štampanih medija. 

Kada spomenemo RGB sistem boja, prva asocijacija gde se on koristi jeste monitor ili pametni telefon. Ali je slika mnogo šira i može se slobodno reći da gotovo svi uređali koji daju izlazni signal u vidu slike koriste RGB sistem boja. 

LAB sistem boja je možda najsavršeniji sistem boja. Zbog svog jedinstvenog načina kako se stiže do određene nijanse i nepogrešivosti u ponovljenom postupku LAB sistem se izdvaja kada je potrebno imati istu nijansu boje iznova i iznova. LAB sistem boja se koristi u automobilskoj industriji, tekstilnoj industriji itd.

3. Proučite psihologiju boja

Postoji veza između boje i emocija. U grafičkom dizajnu, boje prenose različita značenja i to je posebno važno razumeti.

Boja je najmoćnije sredstvo za izazivanje emocija, ali značenje boja u grafičkom dizajnu ponekad izgleda komplikovano jer imaju toliko mnogo tumačenja. Razumevanje psihologije boja može pomoći da vaš dizajn pogodi cilj.

Kada dizajnirate, imajte na umu ovu psihologiju boja:

Crvena: strast, ljubav, opasnost, ljutnja
Narandžasta: radost, energija, upozorenje
Žuta: sreća, optimizam, kreativnost
Zelena: priroda, svežina, rast, novac
Plava: lojalnost, smirenost, iskrenost
Ljubičasta: misterija, kraljevstvo, luksuz
Crna: misterija, tama, moć, snaga
Bela: sigurna, čista, nevina
Siva: sofisticiranost, elegancija, formalna, bez emocija
Braon: prirodna, čvrsta, uzemljena

Zapamtite da se značenje i interpretacija boje mogu promeniti na osnovu njene tačne nijanse i povezanih slika.

4. Upoznajte specifikacije vašeg ekrana

Upoznajte specifikacije vašeg ekrana

Profesionalci ne mogu predvideti kako ćete vi tačno vidite boje na ekranu vašeg monitora ili laptopa. Prikazivanje vašeg dizajnerskog rada na kvalitetnom displeju sa visokom tačnošću boja će osigurati da se boje reprodukuju tačno onako kako su bile predviđene.

Uzmite u obzir sledeće industrijske standarde prikaza:

Adobe RGB — 30% veći prostor boja od sRGB-a ima više plave i zelene, što ga čini preferiranom bojom za većinu fotografija, uključujući spoljašnje, prirodne i profesionalne ekrane.

Pantone — Svaka Pantone boja se sastoji od 13 različitih pigmenata, što rezultira specifičnom nijansom. Jezik boja iz Pantone-a, koji obuhvata preko 10.000 boja širom štampe, tekstila, plastike, pigmenata, završnih obrada i premaza, podržava čitav spektar industrija koje se bave bojama.

Delta E — Delta E osigurava da prikazane boje blisko odgovaraju onome što ljudsko oko vidi.

Razumevanje ovakvih standarda za prikaz može omogućiti dizajnerima da bolje razumeju tehnički aspekt dizajna i da boje u njihovom dizajnu budu maksimalno približne bojama kada se njihov dizajn reprodukuje.

5. Budite inspirisani paletama boja u stvarnom svetu

Kreiranje palete boja može biti teško za grafičke dizajnere. Inspiracija prirodnim paletama boja u prirodi može biti odličan način da pronađete kombinacije boja koje rade.

Majka priroda je najbolji dizajner od koga možete da crpite inspiraciju. Napravite naviku da redovno izlazite napolje i slikate obične stvari koje vas inspirišu. Koristite svoje inspirativne snimke kao referencu kada uskladite boje sa svojim dizajnom.

Zaključak

Za odabir najbolje palete boja potrebno je vreme. Investirajte u tehnologiju da biste poboljšali svoju sposobnost rada sa bojama i razvili svoje oko za boje prateći savete iznad. Ali pre svega, edukujte se, sa iskustvom vaše sposobnosti za odabir kvalitetnih paleta boja biće sve veće! 

ŽELITE DA NARUČITE

NAŠE USLUGE?

SPREMITE SE DA BUDETE ODUŠEVLJENI

ŽELITE DA NARUČITE

NAŠE USLUGE?

SPREMITE SE DA BUDETE ODUŠEVLJENI

Scroll to Top